BiH Ribolov - Ribolov u Bosni i Hercegovini

Dobro došli!!

30.06.2008.

Mladica duga 110 i teška 13 kg

kljuc

 Od našeg kolege Vanje sa portala misija-ribolov.com dobili smo sliku mladice koja je upecana ovih dana na Sanici!

Naš prijatelj Derviš Hrnčić  koji je po zanimanju policajac u Ključu a rodom iz Duboćana ulovio mladicu dugu 110cm i 13kg tešku. Riba je ulovljena u rijeci Sanici oko 21:00h. lokalitet ispod Sanièkih tunela. U razgovoru sa Dešom zaključili smo da nije bilo neke veće borbe što od njega kao iskusnog mladičara  bilo je i za očekivati, Dešo je inače jako iskusan mladičar a takodje i uspješan i ima jako  bogatu prošlost iza sebe što nije mala stvar u ovome našem zanatu.. Vobler dvodjelni imitacija klena je bila pogubna za ovaj još jedan trofej koji dokazuje da su naše rijeke jako bogate svim ribljim vrstama pa i onima kojima se divimo.

29.06.2008.

UHVACEN KRIVOLOVACDana 27.06.2008.godine u ranim jutarnjim satima ribočuvar Salihamidžić Nermin - NONO otišao je u redovan obilazak Jablaničkog jezera.

Pošto je sezona kupanja, a dolazio je i vikend kada je veliki broj ribolovaca na Jablaničkom jezeru Nono je otišao rano i izvršio obilazak jednog rejona.
Kada je prelazio na drugi rejon, u jednom zaljevu, u mjestu Ostrožac uočio je čamac i jedno lice u njemu koje je po svemu sudeći vadilo mrežu iz vode.

Nono je prišao bliže i utvrdio da lice stvarno podiže mrežu. Pritajio se i sačekao da isti završi započeti posao i dođe čamcem do obale, a onda prišao do njega da ga kontroliše. U međuvremenu je pozvao i kolegu koji je za kratko vrijeme došao.U čamcu je pronađena mreža dužine cca 60 m, a od lica su uzeti podaci potrebni za podnošenje prijave . Prijava je odmah po dolasku u Jablanicu proslijeđena nadležnoj inspekciji

29.06.2008.

Podbila - ugrožena vrsta

U martu ove godine sam bio na Buškom jezeru.Radila babuška kao mahnita.Naveče, zabacili gruntove na gliste, pa ako šta bude, bude.Samo što sam zabacio, nešto krenu trzuckati.Skontah po udarima da je nešto maleno, pa odlučih zabaciti sistem nešto dalje.Medjutim, osjetih da se to "nešto" što je trzickalo, i zakačilo na udicu.Na suho izadje podbila.
Prvi put sam je ulovio, a i vidio, što bi reci"uživo".Slušao sam priče o njenoj ugroženosti, da je to naš endem, ali i o tome koliko joj se cijeni meso - ako sam dobro zapamtio, ako je to riba koju neki zovu i "begovača", za tepsiju ove ribe se nekad moglo dobiti jedno jagnje.
Malo sam kasnije tražio po netu, ima li išta o ovoj ribi i jedino što sam našao je da je HT Mostar izdalo jednu poštansku markicu posvećenu ovoj simpatičnoj ribici i ovaj tekst:

Podbila iz porodice Cyprinidae endemična je riblja vrsta, koja se još ponegdje može pronaći u Neretvi, u vodama Glamočkoga, Livanjskoga, Duvanjskoga i Sinjskoga polja te u Buškome blatu. Opisao ju je ihtiolog J. J. Heckel 1843. U leđnoj peraji ima tri negranate i od sedam do devet granatih zraka, a u podrepnoj peraji ima tri negranate i od sedam do devet granatih zraka. Ljuske su joj vrlo sitne i u bočnoj crti ima ih 80 do 103. Broj pršljenova varira od 39 do 45. Slično kao u škobalja, usta su joj na donjoj strani,s osobitom zaoštrenom donjom čeljusti obloženom hrskavicom. Ždrijelne zube ima u jednome redu, najčešće 6 -6. Podbila je ukusna mesa i ribari je rado spremaju za obrok, premda je mala riba koja naraste prosječno do 15 cm, bez repne peraje, a rijetki primjerci do 20 cm. Ranije se razmišljalo da u Buškome blatu dobije sportsko lovno značenje, ali ideja nije zaživjela. U prehrani i razmnožavanju nalikuje škobalju, ali ima svojih osobitosti. Njezina biologija nije jos dostatno proučena. Zadnji put opisana je 1998. u časopisu Folia Zoologica Ceske akademije znanosti. Pretpostavlja se da živi jednim dijelom godine u podzemnim vodama. Međunarodnim konvencijama proglašena je za vrlo ugroženu vrstu.
Sada će, uz ovu markicu, biti i ove tri slike.
A kako zadnja rečenica ovog teksta za markicu glasi "Međunarodnim konvencijama proglašena je za vrlo ugroženu vrstu", potrudite se da, ako nekad i uhvatite ovu našu, domaću, cijenjenu ribicu, ista nastavi plivati vodom iz koje ste je izvadili.

A HT Mostar ima još dvije markice posvećene našoj ihtiofauni.To su markice na kojima su slike jegulje i glavatice.
Pa evo kako izgledaju i te markice, a i koji su textovi uz njih, a na stranici HT Mostar.

U vodi Neretve riba glavatica iz porodice Salmonidae postala je u zadnje doba goto- vo endemična vrsta. Prvi ju je stručno opisao francuski botaničar baron Georges Cuvier (1769-1832). Glavatica ima posebnu boju tijela. Išarana je tamnim prugama, a ne crvenim i crnim pjegama, kako je pojedinci opisuju. Njezine šare na glavi u obliku nepravilnih izvijenih crta daju dojam mramora, odakle joj i naziv. U bočnoj crti ima 120 do 125 krljušti. Međuočni prostor joj je velik, dok se gornjočeljusna kost pruža unazad iza zadnjega ruba očne šupljine. Glavatica može narasti u duljinu i do 1,40 m i dostići težinu preko 20 kg. Nekada je obitavala u svim većim tekućicama neretvanskoga slijeva, što je poremetila izgradnja jablaničke brane. Izrazita je grabljivica i hrani se uglavnom drugim vrstama riba. Mrijesti se od siječnja do ožujka, sada najčešće ispod brane u Neretvinim pritocima Glogovki, Doljanki i Drežanki. Mriješćenje traje oko dva i pol mjeseca, u vodi čija temperatura varira od 8 do 13° C. Razvoj embrija u jajnim opnama traje mjesec i pol dana. Glavatica ima veliko značenje za sportski ribolov i rekreativan turizam. Vrlo je cijenjena medu ribičima kao lovni trofej. Međutim, čovjek je nebrigom i sve većim zagađenjem gotovo uzrokovao išćeznuće glavatice. Stoga je proglašena ugroženom životinjskom vrstom. U Italiji, u rijeci Po i njezinim pritocima, može se susresti sličan primjerak glavatice (talijanski trota marmorata), koja može narasti do jedan metar.

Jegulja, Anguilla anguilla, riba je zmijolika tijela iz porodice Anguilladae. U svim mediteranskim jezercima naziv za jegulju temelji se na sadržaju zmija, jer podrijetlo naziva upravi vuče korijen iz latinske riječi anguis, zmija. Jegulja je zanimljiva što nema trbušnih peraja i što njezina krv u čovječjoj krvi djeluje otrovno. Tijelo joj u vrijeme spolna dozrijevanja mijenja boju iz maslinastozelenkaste u tamnosmeđu. Ženke mogu narasti do jedan metar, a mužjaci do 1,4 metra. Jegulje pretežito žive u morima i slankastim vodama pri ušću rijeka, kao što je slučaj u delti Neretve. Međutim znaju uzvodno doplivati i do dvjesta km uzvodno. Vrlo je izdržljiva riba jer izvjesno vrijeme može boraviti i na suhom bez hrane. Nakon desetak godina provedenih u rijeci kada ženke spolno dozrijevaju jegulje u jatima sele u more. Crijeva im se tada začepe i prestaju jesti. Sve jegulje putuju u Atlantski ocean i mrijeste se blizu Bermuda iznad dubine od sedam tisuća metara na temperaturi od 17˚C. Iza toga ugibaju. Znanstveno nije još objašnjeno zašto jegulje idu tako daleko na mriještenje. Ličinke se znatno razlikuju od odraslih i nakon tri godine krenu na put prema obalama Europe i Afrike. Raširene su u mnogim europskim morima, odale dospijevaju u sve veće rijeke, pače i u Ohridsko i Prespansko jezero. Stari putopisci zabilježili su da se žitelji doline Neretve odavno bave lovom na jegulje i da je nadaleko čuven i cijenjen specijalitet brudet od jegulja. Osim europskih, poznata je i američka jegulja (Anguilla rostrata), koja se mrijesti jugozapadno od europske i čiji razvojni ciklus traje znatno kraće.

Autor Kapo Senad preuzeto sa www.bistrobih.ba

29.06.2008.

Adis Mešić - štuke, deverika i kostreš

Adis se javio mailom i poslao par slika svojih ulova. Mail glasi:
"Zovem se Adis Mešić, i iz Prijedora sam.Trenutno sam u Švedskoj i šaljem vam par slika sa sjevera.
Ribe su uhvaćene na varalicu «jerk» što je jako popularan način ribarenja u Švedskoj.
Lovi se kratkim i krutim spin štapovima 6 i 7 koji nose gramažu od 70 pa do 250 grama, jer je i sam raspon težine «jerk» varalica velik.Ja lovim sa ambasador rolom calkuta broj 250 na kojoj je špaga 0.33.Sam upravljaš sa štapom i odredjuješ putanju «jerk» varalica, pošto one nemaju kljuna.Tim sistemom lovimo

tokom cijele godine jer je to jako interesantan način ribolova i ko jednom proba na taj sistem – na njemu i ostaje.
Sve štuke su sve uhvaćene na taj način i sve su težine preko 10 kilograma.Moja dosadašnja najveća štuka je težila 15,4 kilograma
Grad gdje ja živim se zove Norkoping, 200 km prema sjeveru od glavnoga grada Stockholma, a vode gdje lovim su Motalastrom i Glan.
Evo i jedna slika sa deverikom, jutros sam oborio svoj dosadašnji rekord u težini ulovljene deverike – ova je teška 5950 grama.Uzela je kukuruz sa vanilijom.
A moja «favorit» riba je na posljednjoj slici - kostreš ili koštro.Početkom proljeća veći dio vremena na vodi provedem «ganjajući» kostreša jer ima jako velikih primjeraka.
Veliki pozdrav od Adisa iz Švedske i veliko vam Bistro BiH!


www.bistrobih.ba
28.06.2008.

Alge spašavaju ljudski rod

mikroalge

S

ićušne alge možda će riješiti problem kako proizvoditi više energije i smanjiti ispuštanje ugljikova dioksida u atmosferu, nadaju se norveški znanstvenici. Zahvaljujući svojim prirodnim osobinama, mikroalge posjeduju klimatske kvalitete jer troše ugljični dioksid, i energetske jer su bogate lipidima koji se mogu iskoristiti za proizvodnju biodizela.
- Na tragu smo jednom od najnevjerojatnijih i najrevolucionarnijih otkrića u borbi s klimatskim promjenama i zadovoljavanju energetskih potreba - ocijenio je Frederic Hauge, predsjednik norveške ekološke organizacije Bellona.

Zamisao je u tome da se plinovi koje ispuštaju tvornice, termocentrale i druga postrojenja koja onečišćuju okoliš sakupljaju i uz dodavanje vode ubrizgavaju u ‘fotobioreaktore’, goleme prozirne cijevi s algama koje se hrane plinom na načelu fotosinteze.Ideja je uspješno ispitana na uglednom Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT).
Nakon prolaska kroz ‘juhu’ s algama, ispušni plinovi iz njegove kogeneracijske centrale (koja istodobno prizvodi električnu i toplinsku energiju koju pak koristi za grijanje vode ili pare) imali su 50 do 82 posto manje CO2 i 85 posto manje dušikova oksida koji imaju snažan staklenički učinak.
Nakon iskorištenja alge se mogu zakopati pod morem ili pustiti u more gdje će ga stalno čistiti od ugljikova dioksida.
Ova ideja je još u začetku i znanstvenici moraju pronaći tehnološka rješenja koja će omogućiti njezinu realizaciju u industrijskim razmjerima te utvrditi koja je vrsta alge, među stotinama tisuća postojećih, najprikladnija za ovu svrhu.
28.06.2008.

Guster ispuzao iz ulovljene ribe

get_slika_varijacija456Amerikanac John Berzins lovio je ribu s vodičem Al Simson u Doughboy River u blizini Cape Yorka (Australija). Dok se divio svom ulovu, zadnji obrok počeo je izlaziti iz usta ribe saratoge. Mali gušter bio je već poluprobavljen kad se ulovila na udicu. Saratoga je agresivna riba, poznata po tome da lovi sve što se kreće. Gledavši kroz fotoaparat, John je primijetio da se nešto miče u ustima ribe. Gušter se počeo boriti da izađe i uz malu pomoć Johna i Ala, spasio se od sigurne smrti.- Svjedočili smo snažnoj volji za preživljavanjem. Gušter je morao usporiti rad srca da bi preživio pod vodom preživio - rekao je Al.Imao je tragove zubiju na leđima i poluprobavljeni rep, ali je sretno pobjegao u travu kad su ga spustili na zemlju.

28.06.2008.

Prvenstvo Mađarske u FF

21.06.2008. g. U reviru "Una" u Kulen Vakufu održano je državno prvenstvo Mađarske u fly fishing-u, u organizaciji USR-"UNA" Bihać, i Mađarskog ribolovnog Saveza. Prvo mijesto osvoijo gospodin Szabo Levente, drugo mijesto pripalo je gospodinu Niu Wang, a treće mijesto osvoijo je Farago Zoltan. Diplomu za najveću ulovljenu ribu (39 cm) , također je dobio gospodin Szabo Levente. Svakom učesniku dodjeljena je zahvalnica za učešće ispred USR "UNA", od gospođe Kapo Sabine. Za tehničku i logističku potporu bio je zadužen gospodin Senad Kurtagić, dok je suđenje vodio gospodin Sead Alijagić. Predsjednik udruženja USR "UNA" Bihac, gospodin Lelić Edin, zajedno sa sekretaricom Udruženja Kapo Sabina upriličio je svojim prisustvom ovogodišnje prvenstvo. Ceremoniju otvaranja i zatvaranja, druženja, i razmjena ribarskih iskustava odvijali su se na terasi restorana "Ribar", kod "legende" Hakana. Već drugi put zaredom ribolovci iz Mađarske dolaze na naše vode, u vezi sa odrzžavanjem prvenstva Mađarske. Kako kažu, možemo ih očekivati i naredne godine, a suradnja i dobri odnosi između ribolovni saveza se nastavljaju.
Foto i tekst: Senad Kurtagić

27.06.2008.

Alarm sa Prokoškog jezera - Ekocid ne prestaje

Učesnici Eko-kampa u organizaciji Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH zaprepašćeni daljim narušavanjem prirodnih vrijednosti ovog područja • Savjetnik načelnika hitno šalje inspektora
Graditelji vikendica i objekata za odmor i ove godine svom žestinom napadaju Prokoško jezero važećim zakonom, koje je od ranije proglašeno zaštićenim područjem prirode. U to su se uvjerili i polaznici Eko-kampa u organizaciji Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine tokom prošlosedmične posjete jezeru.
Nurudin Spahić, koordinator u kampu, za Oslobođenje izjavio je da je u neposrednoj blizini jezera izbrojano nekoliko lokacija na kojima se "grade novi objekti od kamena i drveta".
To je znak da brojni apeli ekološke javnosti za definitivnu zabranu bilo kakve gradnje, upućeni nadležnim za upravljanje ovim područjem, nisu rezultirali pozitivnom reakcijom.
Na upozorenje da se gradnja nastavlja, Azem Huseinbašić, savjetnik načelnika opštine za resor urbanizma i životne sredine, u telefonskom razgovoru u utorak nam je kazao da će na jezero uputiti

građevinskog inspektora da bi utvrdio ko to gradi i sa čijim dozvolama.
"Ukoliko bi se dogodilo da je te dozvole izdala mjesna zajednica, onaj ko ih je ovjerio biće zakonski sankcionisan", najavio je savjetnik.
Teško je povjerovati da će se to dogoditi, s obzirom na činjenicu da je na isti način oko jezera u proteklih nekoliko godina sagrađeno na desetine objekata, te da niko nije zaustavljen u tom poslu. Vikendice nisu srušene, a vlasnici su ostali nekažnjeni.
Na umiranje jezera u jesen prošle godine upozorio je i tim ekoloških novinara iz Bosne i Hercegovine nakon što su ga
posjetili zajedno sa ekspertima sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.
"Jezero umire. Od zagađenja iz vikendica ono se već pretvara u močvaru, a ako se hitno ne zaštiti, za desetak godina ovdje će biti bara", kazao im je dr. Samir Đug.
Reagovalo je i Udruženje za podsticanje održivog razvoja i kvaliteta života Fondeko iz Sarajeva. O tome je pisano izvijestilo nadležne institucije u Srednjobosanskom kantonu i Federalnu upravu inspekcijskih poslova. Inspekcija je odgovorila da nije nadležna, a iz kantonalne Vlade, sa sjedištem u Travniku, odgovor nikad nije stigao.
Sada su sve oči uprte u lokalnog inspektora.
H. ARIFAGIĆ - Oslobodjenje

26.06.2008.

Bosanska Krupa - Još jedna lijepa mladica

Da ne bude da se u Bosanskoj Otoci love "pratilje" a u Bosanskoj Krupi "mladičenjci" (;-)), šaljem i ja jednu sliku jučerašnjeg ulova sa Crnog jezera.
Da odmah Diveru kažem da ne mora sve ići nazad u vodu, nešto se može i uzeti.Smatram da se ova riba izmrijestila minimalno 10 puta i da nije grijeh da "izadje vani".
Ribu je ulovio Hodžić Vahid, poznati i priznati majstor u lovu na mladice, a kad u Bosanskoj Krupi neko dobije titulu "mladičara", onda znajte da iza njega

stoji pozamašan broj ulovljenih trofeja poput ove na slici.
Prije ovog ulova, Vahid je imao i jednu od 70 centimetara, koja je vraćena u vodu, a što je kod nas sasvim normalna stvar.
Riba nije ni vagana, niti je mjerena, ali slike dovoljno govore, te samo mogu čestitati majstoru.
Bistro!
Hikmet Harbaš - USR "Krušnica" Bosanska Krupa

25.06.2008.

PRVA PRATILJA

BOSANSKA OTOKA- Početkom ovoga mjeseca, Bosanska Krupa je bila domaćin velikog međunarodnog, perfektno organiziranog, takmičenja pod nazivom "Potraga za kraljicom Une". Učešće na takmičenju su uzeli sve sami majstori i iskusni ribolovci spremni za nadmudrivanje sa ovom lukavom i nepredvidivom ribom. U toku takmičenja gotovo svi su imali priliku da osjete ribu na štapu, a neki su uspjeli i da je nadmudre i ulove. Takmičenje je završeno ali potraga se nastavlja.
Stabilizacijom vremenskih prilika te vodostaja Une, mladica je ponovo postala veoma aktivna. Ovih dana ulovljeno je nekoliko kapitalnih primjeraka, a najveću je ulovio

PERANOVIĆ DAMIR-član USR "OTOKA" u mijestu Manda (Bos.Otoka) deset kilometara nizvodno od Bosanske Krupe. Za mamac je koristio "cof" vlastite izrade žuto-smeđe boje dužine 15 cm. Riba je duga 120 cm i nije vagana pa težinu procjenite sami.
"Ovo je moj najveći trofej,ali sam siguran da ovo nije prava "Kraljica Une", no ako pogledamo njenu ljepotu vjerujem da je ovo neka od njenih pratilja te je i kraljica u blizini", rekao nam je presretni Damir.
Foto: ADO
Tekst: Izet Suljkanović

23.06.2008.

USR "Sarajevo 1906" na 3. Podunavsko-jadranskom Kup-u

3_Podunavsko-Jadranski_Kup_Sveta_Marija_Cakovec_2008_zbi.JPGUSR "Sarajevo 1906" iz Sarajeva je, kao prošlogodišnji pobjednik Kup-a Bosne i Hercegovine predstavljalo našu zemlju na ovom regionalnom takmičenju koje postaje sve masovnije.Ovaj put, na takmičenju je nastupilo 15 ekipa iz Hrvatske, Makedonije, Slovačke, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Srbije.
Takmičenje se održalo 07. i 08. 06. 2008. godine, u mjestu Sveta Marija kod Čakovca (Hrvatska). Organizator je bio Hrvatski športsko ribolovni savez, a domaćini Županijski sportsko ribolovni savez Medjumurske Županije i ŠRD "Klen" iz Svete Marije.Samo takmičenje je otvorio predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza, gospodin Vladimir Sever.
Staza na kojoj je takmičenje održano je kanal HE "Dubrava" - prilično teška i zahtjevna staza.
Naša ekipa i nije prošla slavno,

12. mjesto od 15 ekipa i nije za pohvaliti, ali iskusni takmičari - višestruki reprezentativci Bosne i Hercegovine u lovu ribe udicom na plovak, sami kažu da je kanal HE "Dubrava" voda na kojoj bi se trebalo mnogo duze od par sati pripremati.Nakon prvog dana, i zauzetog ekipnog 12. mjesta, drugi dan takmičari su bili na 8. mjestu.Ipak, to osmo mjesto nije popravilo ukupni plasman.
Više o samom toku takmičenja i slike možete pogledati u reportaži
Pobjedu su odnijeli domaćini, a slijede ekipni i pojedninačni plasmani ukupni i za oba dana takmičenja

UKUPNI PLASMAN
1.GLAVATICA-PFEIFER TTI PRELOG----25020-----17030-----37.0
2.RASINA KRUŠEVAC-----------------24360-----14470-----48.5
3.RIBOLOVAC NOVI SAD--------------19550-----12650-----58.0
4.RAK RAKITJE---------------------16270-----11480-----65.0
5.AZZURRO VARAŽDIN----------------18170-----14450-----67.5
6.MAKEDONIJA A--------------------12920-----10550-----78.5
7.VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽDIN-----16860-----10140-----79.5
8.MAROS MIX SENTA------------------6630------4940-----80.5
9.MAJŠPERK MAJŠPERK---------------15160-----11590-----85.0
10.SPORT KOMERCCE BEOGRAD----------8460------5030-----86.5
11.PTUJ-JURE PTUJ------------------4680------3590-----93.0
12.SARAJEVO 1906 SARAJEVO----------7740------4390-----93.5
13.MAKEDONIJA B--------------------8780------5550-----95.5
14.KOMARNO TUBERTINI KOMARNO-------2750------1530----111.0
15.MLADICA NIKŠIĆ------------------2130------1840----121.0

Ukupni pojedinačni plasman:
1.KOVAČ MLADEN GLAVATICA-PFEIFER TT---------3860----2390----2.0
2.MLADENOVIĆ BOBAN RASINA KRUŠEVAC-----------8780----4970----4.0
3.KANCLER ALEŠ MAJŠPERK MAJŠPERK------------9760----9030----5.0
4.GORIČKI STJEPAN RAK RAKITJE----------------9430----7930----5.0
5.KOSMAČIN KRISTIJAN VARAŽDIN-INTERLAND V---10620----7060----6.0
6.MLADENOVIĆ RADMILO RASINA KRUŠEVAC---------8990----6920----6.0
7.PFEIFER ZORAN GLAVATICA-PFEIFER TT---------6780----4940----6.0
8.JAGEC BOŠKO GLAVATICA-PFEIFER TT-----------4660----3710----6.0
9.ĐINĐIĆ MILOŠ RIBOLOVAC NOVI SAD------------9050----8850----7.0
10.KOŽUHAROV ZORAN MAKEDONIJA B--------------6910----4260----7.0
11.ZAGORČIĆ PETAR RIBOLOVAC NOVI SAD---------2810----1570----7.0
12.ŠPIRANEC VLADIMIR GLAVATICA-PFEIFER TT----6660----5810----8.0
13.AUKER ZLATKO RAK RAKITJE------------------2690----1930----8.5
14.NEMET GABOR MAROS MIX SENTA---------------1660-----880----9.0
15.PETER DRAGUTIN VARAŽDIN-INTERLAND V-------4160----3110---10.0
16.ROŠIĆ MENSUR AZZURRO VARAŽDIN-------------3940----3430---11.0
17.DRAGIČEVIĆ MIRKO SPORT KOMERCCE BEOGR-----2940----2240---11.0
18.BUKOVAC RADOSLAV RASINA KRUŠEVAC----------1710----1660---11.0
19.ĐUKIĆ SLAVOLJUB RASINA KRUŠEVAC------------940-----920---11.0
20.PALFI ŽOLT RIBOLOVAC NOVI SAD-------------4170----4090---11.5
21.KOVAČIĆ EGON AZZURRO VARAŽDIN-------------1000-----760---11.5
22.VEJSILOVIĆ ESAD SARAJEVO 1906 SARAJE------1520----1380---12.0
23.PEŠTO VAHID SARAJEVO 1906 SARAJE----------5490----3620---13.0
24.MATULIN LJUBO AZZURRO VARAŽDIN------------1280----1230---13.0
25.GOGOVČEVSKI TONI MAKEDONIJA A-------------1180----1170---13.0
26.VERLEK IVAN PTUJ-JURE PTUJ-----------------970-----880---13.0
27.RISTIĆ MARJAN MAKEDONIJA A----------------3920----3910---14.0
28.PAVLIČ ŽIGA MAJŠPERK MAJŠPERK-------------2080----2060---14.0
29.HODEK OTO KOMARNO TUBERTINI KO-------------730-----550---14.0
30.KRAČUN ZLATKO AZZURRO VARAŽDIN------------7080----7080---14.5
31.MICEK FRANJO GLAVATICA-PFEI FER TT--------3060----2940---15.0
32.NOVAČIĆ ZLATKO RAK RAKITJE----------------2800----2170---15.0
33.MIHALAC IGOR VARAŽDIN-INTERLAND V---------1460----1410---15.0
34.TOMAS FRANC MAROS MIX SENTA----------------900-----850---15.0
35.TRBUC FRANC PTUJ-JURE PTUJ-----------------610-----400---15.0
36.DIMITRIEVSKI GORAN MAKEDONIJA A-----------5030----5030---15.5
37.KUGLI STEVAN RIBOLOVAC NOVI SAD-----------1830----1040---16.0
38.BOGOEVSKI IVANČO MAKEDONIJA A-------------1600----1600---16.0
39.VRČKOVIĆ MARTIN RAK RAKITJE---------------1160-----620---16.0
40.BICOK ROBERT MAROS MIX SENTA---------------580-----520---16.0
41.KRSTIĆ SLOBODAN RASINA KRUŠEVAC-----------3940----3940---16.5
42.MARKS MITJA MAJŠPERK MAJŠPERK-------------1820----1820---16.5
43.KOVAČEVIĆ DUŠKO RIBOLOVAC NOVI SAD--------1690----1690---16.5
44.ROKSIĆ MARKO SPORT KOMERCCE BEOGR---------1520----1500---17.0
45.FLORIJANČIĆ DAVOR AZZURRO VARAŽDIN--------4870----4870---17.5
46.TOMANIČ FRANC PTUJ-JURE PTUJ---------------780-----780---17.5
47.MATIJEVIĆ MOMIR SPORT KOMERCCE BEOGR-------150------80---18.5
48.MESZAROS FRANTIŠEK KOMARNO TUBERTINI KO----690-----670---19.0
49.IGNOVSKI LJUPČO MAKEDONIJA B---------------480-----480---19.0
50.BOVIZ ŽOLT MAROS MIX SENTA-----------------680-----680---19.5
51.CVETKOSKI SAŠO MAKEDONIJA A---------------1190----1190---20.0
52.PETKOVIĆ ZORAN SPORT KOMERCCE BEOGR-------2630----2630---20.5
53.DROBNJAK ALEKSANDAR MLADICA NIKŠIĆ--------1250----1250---20.5
54.KEČKEŠ MLADEN RAK RAKITJE------------------190-----190---20.5
55.SEKULIĆ MILAN MAROS MIX SENTA-------------2810----2810---21.0
56.GEORIEVSKI MARJAN MAKEDONIJA B-------------480-----480---21.5
57.VUKOVIĆ NIKOLA MLADICA NIKŠIĆ--------------230-----230---21.5
58.NANEVSKI TODOR MAKEDONIJA B----------------100-----100---21.5
59.DRAŽIĆ SINIŠA SPORT KOMERCCE BEOGR--------1220----1220---22.0
60.ALAGIĆ MIRSAD SARAJEVO 1906 SARAJE---------100-----100---22.0
61.KOLARIĆ DARKO VARAŽDIN-INTERLAND V---------620-----620---22.5
62.AMBROŽIČ JERNEJ MAJŠPERK MAJŠPERK---------1500-----780---23.0
63.PEŠTO MUGDIM SARAJEVO 1906 SARAJE----------560-----560---23.0
64.BOGILOVIĆ MIRSAD SARAJEVO 1906 SARAJE-------70------70---23.5
65.ROGINA STANKO PTUJ-JURE PTUJ--------------1580----1580---25.0
66.TARIC LADISLAV KOMARNO TUBERTINI KO-------1330----1330---25.0
67.KOZAR IGOR PTUJ-JURE PTUJ------------------740-----740---25.0
68.VUKSANOVIĆ RANKO MLADICA NIKŠIĆ-------------60------60---25.0
69.MATIJAŠIĆ GORAN VARAŽDIN-INTERLAND V---------0-------0---26.0
69.ĐURKOVIĆ VLADAN MLADICA NIKŠIĆ---------------0-------0---26.0
69.BARTAL JOZEF KOMARNO TUBERTINI KO------------0-------0---26.0
72.TODOROVSKI VLADO MAKEDONIJA B--------------810-----810---26.5
73.NOVAK BRANKO MAJŠPERK MAJŠPERK---------------0-------0---26.5
74.ŠEJIRMAN PETER KOMARNO TUBERTINI KO----------0-------0---27.0
75.VUKOVIĆ MIRKO MLADICA NIKŠIĆ---------------590-----590---28.0

POJEDINAČNI PLASMAN ZA PRVI DAN - 07.06.
1. ĐINĐIĆ MILOŠ - RIBOLOVAC NOVI SAD
2. GORIČKI STJEPAN - RAK RAKITJE
3. ŠPIRANEC VLADIMIR - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
4. KOVAČ MLADEN - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
5. BUKOVAC RADOSLAV - RASINA KRUŠEVAC
6. KRAČUN ZLATKO - AZZURRO VARAŽDIN
7. DIMITRIEVSKI GORAN - MAKEDONIJA A
8. KOŽUHAROV ZORAN - MAKEDONIJA B
9. BOGOEVSKI IVANČO - MAKEDONIJA A
10. MATULIN LJUBO - AZZURRO VARAŽDIN
11. MLADENOVIĆ RADMILO - RASINA KRUŠEVAC
12. MLADENOVIĆ BOBAN - RASINA KRUŠEVAC
13. PAVLIČ ŽIGA - MAJŠPERK MAJŠPERK
14. ZAGORČIĆ PETAR - RIBOLOVAC NOVI SAD
15. ĐUKIĆ SLAVOLJUB - RASINA KRUŠEVAC
16. PFEIFER ZORAN - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
17. FLORIJANČIĆ DAVOR - AZZURRO VARAŽDIN
18. KOVAČEVIĆ DUŠKO - RIBOLOVAC NOVI SAD
19. JAGEC BOŠKO - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
20. KANCLER ALEŠ - MAJŠPERK MAJŠPERK
21. RISTIĆ MARJAN - MAKEDONIJA A
22. KOSMAČIN KRISTIJAN - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
23. VEJSILOVIĆ ESAD - SARAJEVO 1906 SARAJEVO
24. TOMANIČ FRANC - PTUJ-JURE PTUJ
25. VRČKOVIĆ MARTIN - RAK RAKITJE
26. PETER DRAGUTIN - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
27. MICEK FRANJO - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
28. NEMET GABOR - MAROS MIX SENTA
29. BOVIZ ŽOLT - MAROS MIX SENTA
30. BICOK ROBERT - MAROS MIX SENTA
31. SEKULIĆ MILAN - MAROS MIX SENTA
32. DROBNJAK ALEKSANDAR - MLADICA NIKŠIĆ
33. KOVAČIĆ EGON - AZZURRO VARAŽDIN
33. AUKER ZLATKO - RAK RAKITJE
35. ROŠIĆ MENSUR - AZZURRO VARAŽDIN
36. HODEK OTO - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
37. PETKOVIĆ ZORAN - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
38. KUGLI STEVAN - RIBOLOVAC NOVI SAD
39. GEORIEVSKI MARJAN - MAKEDONIJA B
40. VERLEK IVAN - PTUJ-JURE PTUJ
41. NOVAČIĆ ZLATKO - RAK RAKITJE
42. KOZAR IGOR - PTUJ-JURE PTUJ
43. DRAGIČEVIĆ MIRKO - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
44. ALAGIĆ MIRSAD - SARAJEVO 1906 SARAJEVO
45. PALFI ŽOLT - RIBOLOVAC NOVI SAD
45. MATIJEVIĆ MOMIR - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
47. PEŠTO VEHID - SARAJEVO 1906 SARAJEVO
48. TRBUC FRANC - PTUJ-JURE PTUJ
49. MIHALAC IGOR - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
49. TOMAS FRANC - MAROS MIX SENTA
51. ROGINA STANKO - PTUJ-JURE PTUJ
52. ROKSIĆ MARKO - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
52. MESZAROS FRANTIŠEK - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
54. GOGOVČEVSKI TONI - MAKEDONIJA A
55. TARIC LADISLAV - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
56. TODOROVSKI VLADO - MAKEDONIJA B
57. AMBROŽIČ JERNEJ - MAJŠPERK MAJŠPERK
58. VUKOVIĆ MIRKO - MLADICA NIKŠIĆ
59. MATIJAŠIĆ GORAN - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
59. IGNOVSKI LJUPČO - MAKEDONIJA B
59. CVETKOSKI SAŠO - MAKEDONIJA A
59. VUKSANOVIĆ RANKO - MLADICA NIKŠIĆ
59. PEŠTO MUGDIM - SARAJEVO 1906 SARAJEVO
64. KOLARIĆ DARKO - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
64. NANEVSKI TODOR - MAKEDONIJA B
64. KRSTIĆ SLOBODAN - RASINA KRUŠEVAC
64. VUKOVIĆ NIKOLA - MLADICA NIKŠIĆ
64. ĐURKOVIĆ VLADAN - MLADICA NIKŠIĆ
64. MARKS MITJA - MAJŠPERK MAJŠPERK
64. NOVAK BRANKO - MAJŠPERK MAJŠPERK
64. MARKOVIĆ NIKOLA - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
64. BOGILOVIĆ MIRSAD - SARAJEVO 1906 SARAJEVO
64. ŠEJIRMAN PETER - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
64. BARTAL JOZEF - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
64. KEČKEŠ MLADEN - RAK RAKITJE

EKIPNI PLASMAN ZA PRVI DAN (07.06.)
1. GLAVATICA-PFEIFER TTI
2. AZZURRO VARAŽDIN
3. RASINA KRUŠEVAC
4. RIBOLOVAC NOVI SAD
5. MAKEDONIJA A
6. MAROS MIX SENTA
7. RAK RAKITJE
8. PTUJ-JURE PTUJ
9. VARAŽDIN-INTERLAND VAR
10.MAJŠPERK MAJŠPERK
11.MAKEDONIJA B
12.SARAJEVO 1906 SARAJEVO
13.SPORT KOMERCCE BEOGRAD
14.KOMARNO TUBERTINI KOMA
15.MLADICA NIKŠIĆ

POJEDINAČNI PLASMAN DRUGI DAN - 08.06.
1. KANCLER ALEŠ - MAJŠPERK MAJŠPERK
2. KOSMAČIN KRISTIJAN - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
3. MLADENOVIĆ BOBAN - RASINA KRUŠEVAC
4. AUKER ZLATKO - RAK RAKITJE
5. KOVAČ MLADEN - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
6. PALFI ŽOLT - RIBOLOVAC NOVI SAD
7. JAGEC BOŠKO - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
8. DRAGIČEVIĆ MIRKO - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
9. PFEIFER ZORAN - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
10.GOGOVČEVSKI TONI - MAKEDONIJA A
11.KRSTIĆ SLOBODAN - RASINA KRUŠEVAC
12.PEŠTO VEHID - SARAJEVO 1906 SARAJEVO
13.MLADENOVIĆ RADMILO - RASINA KRUŠEVAC
14.MARKS MITJA - MAJŠPERK MAJŠPERK
15.NEMET GABOR - MAROS MIX SENTA
16.ROŠIĆ MENSUR - AZZURRO VARAŽDIN
17.ZAGORČIĆ PETAR - RIBOLOVAC NOVI SAD
18.GORIČKI STJEPAN - RAK RAKITJE
19.PETER DRAGUTIN - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
20.KOVAČIĆ EGON - AZZURRO VARAŽDIN
21.KOŽUHAROV ZORAN - MAKEDONIJA B
22.MIHALAC IGOR - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
23.VERLEK IVAN - PTUJ-JURE PTUJ
24.TOMAS FRANC - MAROS MIX SENTA
25.TRBUC FRANC - PTUJ-JURE PTUJ
26.ROKSIĆ MARKO - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
27.DRAŽIĆ SINIŠA - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
28.NOVAČIĆ ZLATKO - RAK RAKITJE
29.IGNOVSKI LJUPČO - MAKEDONIJA B
30.ĐINĐIĆ MILOŠ - RIBOLOVAC NOVI SAD
31.CVETKOSKI SAŠO - MAKEDONIJA A
32.ŠPIRANEC VLADIMIR - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
33.HODEK OTO - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
34.KEČKEŠ MLADEN - RAK RAKITJE
35.VEJSILOVIĆ ESAD - SARAJEVO 1906 SARAJEVO
36.KUGLI STEVAN - RIBOLOVAC NOVI SAD
37.MESZAROS FRANTIŠEK - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
38.VUKOVIĆ NIKOLA - MLADICA NIKŠIĆ
39.NANEVSKI TODOR - MAKEDONIJA B
40.ĐUKIĆ SLAVOLJUB - RASINA KRUŠEVAC
41.AMBROŽIČ JERNEJ - MAJŠPERK MAJŠPERK
42.KOLARIĆ DARKO - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
43.MICEK FRANJO - GLAVATICA-PFEIFER TTI PRE
44.MATIJEVIĆ MOMIR - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
45.RISTIĆ MARJAN - MAKEDONIJA A
46.PEŠTO MUGDIM - SARAJEVO 190 6 SARAJEVO
47.BOGILOVIĆ MIRSAD - SARAJEVO 1906 SARAJEVO
48.BICOK ROBERT - MAROS MIX SENTA
49.BUKOVAC RADOSLAV - RASINA KRUŠEVAC
50.VRČKOVIĆ MARTIN - RAK RAKITJE
51.MATULIN LJUBO - AZZURRO VARAŽDIN
52.PAVLIČ ŽIGA - MAJŠPERK MAJŠPERK
53.VUKSANOVIĆ RANKO - MLADICA NIKŠIĆ
54.BARTAL JOZEF - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
54.TOMANIČ FRANC - PTUJ-JURE PTUJ
54.PETKOVIĆ ZORAN - SPORT KOMERCCE BEOGRAD
54.KRAČUN ZLATKO - AZZURRO VARAŽDIN
54.KOVAČEVIĆ DUŠKO - RIBOLOVAC NOVI SAD
54.ĐURKOVIĆ VLADAN - MLADICA NIKŠIĆ
60.TARIC LADISLAV - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
60.ALAGIĆ MIRSAD - SARAJEVO 1906 SARAJEVO
60.NOVAK BRANKO - MAJŠPERK MAJŠPERK
60.MATIJAŠIĆ GORAN - VARAŽDIN-INTERLAND VARAŽD
60.VUKOVIĆ MIRKO - MLADICA NIKŠIĆ
65.ŠEJIRMAN PETER - KOMARNO TUBERTINI KOMARNO
65.ZERAK ZLATKO - PTUJ-JURE PTUJ
65.BOVIZ ŽOLT - MAROS MIX SENTA
65.FLORIJANČIĆ DAVOR - AZZURRO VARAŽDIN
65.DIMITRIEVSKI GORAN - MAKEDONIJA A
65.TODOROVSKI VLADO - MAKEDONIJA B
65.GEORIEVSKI MARJAN - MAKEDONIJA B
65.DROBNJAK ALEKSANDAR - MLADICA NIKŠIĆ
73.ROGINA STANKO - PTUJ-JURE PTUJ
73.SEKULIĆ MILAN - MAROS MIX SENTA
73.BOGOEVSKI IVANČO - MAKEDONIJA A

EKIPNI PLASMAN DRUGI DAN
1.GLAVATICA-PFEIFER TTI
2.RASINA KRUŠEVAC
3.RAK RAKITJE
4.VARAŽDIN-INTERLAND VAR
5.RIBOLOVAC NOVI SAD
6.SPORT KOMERCCE BEOGRAD
7.MAJŠPERK MAJŠPERK
8.SARAJEVO 190 6 SARAJEVO
9.AZZURRO VARAŽDIN
10.MAKEDONIJA A
11.MAROS MIX SENTA
12.MAKEDONIJA B
13.PTUJ-JURE PTUJ
14.KOMARNO TUBERTINI KOMA
15.MLADICA NIKŠIĆ

23.06.2008.

Ribolov u Posavskom Kantonu/Županiji

Posavski kanton je drugi od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine, sastavljen od samo tri općine: Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac.
Sve općine su smještene uz desnu obalu rijeke Save u sjeveroistočnom dijelu BiH. Općina Odžak se nalazi u trokutu koji sa istoka zatvara najniži tok rijeke Bosne a sa sjevera rijeka Sava.
Sam položaj kantona na dvije velike rijeke i njegova dobra komunikacijska povezanost ukazuje na to da je ovo područje izuzetno atraktivno sa stanovišta turističko-ribolovne ponude.
Na području kantona djeluju tri ribolovačka udruženja.
Udruženje građana sportskog ribolova UGSR – Odžak,
Udruga sportskih ribiča "ZLATNI KARAS", Domaljevac-Šamac
Udruga ribolovaca općine Orašje "ŠARAN"
Komercijalni ribolov
Na području posavskog kantona/županije na raspolaganju članovima udruga, kao i domaćim i stranim turistima su:

- desna obala rijeke Save u dužini oko 90 km,
- lijeva obala rijeke Bosne u dužini oko 10 km,
- nekadašnje staro korito rijeke Bosne zvano "Starača",
- rječica Tolisa sa kanalima
- te niz bivših šljunčara, ciglana, rovova, sabirnih i drugih kanala koji su poribljeni i u sebi kriju kapitalne uzorke slatkovodne ribe.Različite dubine rovova poribljavaju se uglavnom šaranom i amurom. Dosta često se ulovi kapitalni som, štuka, a posebno tolstolobik i to težina preko 30 kilograma.
Rovovi na Ciglani i Dusinama su nastali iskopavanjem zemlje za potrebe Ciglane i sastoje se od pet zasebnih vodenih površina poredanih jedna do druge ali fizički odvojenih nasipa i prolazima ukupne površine od oko 6,5 hektara.

Dosta često se ulovi kapitalni som, štuka, a posebno tolstolobik i to težina preko 30 kilograma.
Jedan rov na Ciglani u površini od 2 hektara proglašen je revirom na kojem važi režim ulovi i pusti. Ovaj revir će biti poribljen sa šaranom primjercima težim od 8 kilograma, gdje će svaki sportski ribolovac bez obzira da li je član kluba šaranaša, moći uz poštovanje kodeksa kluba, loviti kapitalne primjerke šarana.

Sav potreban pribor, mamce i ostalo moguće je nabaviti u svako doba dana u specijaliziranim trgovinama, a moguće je dogovoriti i lov iz čamca uz prethodnu najavu.
Posebnu atrakciju predstavlja lov noću na soma.
Lovni reviri
Ribolovne vode koje su na raspolaganju članovima udruga, kao i domaćim i stranim turistima su:

- desna obala rijeke Save u dužini oko 90 km, koja se proteže cijelom dužinom kantona od ušća
potoka u mjestu Mala Brusnica općina Odžak do Vučilovca općina Orašje.

- lijeva obala rijeke Bosne u dužini oko 10 km, od Starače u naselju «Ada» pa nizvodno do ušća u Savu

- nekadašnje staro korito rijeke Bosne zvano «Starača» kod naselja Prud, u dužini od 7 km

- riječica Tolisa sa kanalima na općini Orašje

- te niz bivših šljunčara, ciglana, rovova, sabirnih i drugih kanala koji su poribljeni i u sebi kriju kapitalne uzorke slatkovodne ribe.
Na rijeci Savi postoji i privredni ribolov, ali u određenim zonama, tako da postoje zone koje su rezervirane samo za sportske ribolovce.

Važno je napomenuti da je za lov na Savi potrebno prethodno dostaviti podatke DGS-u, što se može uraditi preko udruženja ribara ili Turističke zajednice jer se radi o graničnom području.

Za vršenje sportskog ribolova dozvoljeni su vještački mamci kao i svi prirodni mamci za lov i primamljivanje, osim svježe krvi i riblje ikre.
Dozvoljen je i slijedeći pribor:
- 3 štapa sa po dvije udice, štap za blinkeranje i štap za plovak, ali sve zajedno maksimalno 3 štapa,
- Nije dozvoljen lov sa trokukom udicom bez mamca na takozvano raubovanje, kao i bodvanje bodvama.

Vrste riba
Ihtiološka struktura ribe u vodi rijeke Save je vrlo raznovrsna, te se u istoj može loviti kako sitna bijela riba tako i kapitalni primjerci soma. Značajno je spomenuti da su naše vode bogate: tolstolobikom, amurom i šaranima, koji mogu biti i do 20 kg, štukama do 15 kg, smuđem, deverikom, linjakom, kečigom, mrenom, škobaljem, babuškom, karasem, klijenom i drugim ribama.
Riblji fond u tim vodama je veoma bogat i raznovrstan, a sastoji se od svih cipridnih vrsta riba koje nastanjuju nizijske rijeke.

Za sportske ribolovce za ribolov atraktivne su ribe:
rijeka Bosna – smuđ, klen, štuka, škobalj, mrena, a ima i šarana, te soma, babuške i buca,
rijeka Sava – šaran, som, štuka, smuđ, deverika, plotica, amur, grgeć, mrena babuška i buc,
bara Starača – štuka, linjak, babuška, deverika i šaran.
U zadnjih godinu dana ulovljeni su primjerci soma od 51 i 64 kg.

22.06.2008.

Ribički rekorder iz Oštre Luke

OŠTRA LUKA - Prvo bh natjecanje u sportskom ribolovu održano je svojedobno u Oštroj Luci na tzv. lučkim rovovima. Bila je svojevrsna potpora, ali i potvrda rada te posavske udruge koja bilježi značajne rekorde. Rekord je zabilježen upravo na lučkom rovu i potvrđuje opravdanost krilatice kojoj se pridružila i Turistička zajednica Županije Posavske "Posavina raj za lov i ribolov".

Tunjo Pejić ulovio je soma teškog

43 kg i dugog 1,96 m i to običnim ribičkim priborom dok je mamac bola mala riba (čikov). Dva sata i sedam minuta trajala je "borba" sa mega - ribom u čemu su pomogli Mario i Alen. Vlasnik ulova nije unovčio soma jer smatra kako se to kosi sa načelima dobrih ribiča. U slučaju prodaje, tvrde lučki ribiči, nema sreće u budućem ulovu. Som je u cijelosti darovan prijateljima. Ribička je strast očito vrlo jaka jer Tunjo u životu nikada nije niti okusio ribu a ribič je već 35. godina.
Preuzeto sa http://domaljevac.net

21.06.2008.

Laktaši - Policija pronašla tijelo ubijenog ribara

U okviru potrage za Momčilom Ćulafićem, pripadnici Specijalne policije MUP-a RS-a, ronilačkog kluba ''Buk'' i CJB Banja Luka danas su oko 11.10 sati u mjestu Šeškovci, općina Laktaši, iz Vrbasa izvukli njegovo tijelo.
Identifikaciju su izvršili članovi rodbine Ćulafića.
Na licu mjesta je obavljen uviđaj, a tijelo je prevezeno u prostorije Novog groblja gdje će se obaviti obdukcija radi utvrđivanja uzroka smrti.
Podsjećamo, banjalučkoj policiji je 16. juna prijavljen nestanak Momčila Ćulafića (1939.) iz Banje Luke.
Prema prijavi, on je tog dana oko 14.00 sati otišao u ribolov i od tada mu se gubi svaki trag.
Pripadnici Policijske stanice su

16. juna oko 14.30 sati pronašli napušteno vozilo ''fijat brava'', za koje je utvrđeno da pripada Ćulafiću.
Radeći na rasvjetljavanju okolnosti njegovog nestanka, pripadnici policije došli su i do saznanja da bi se moglo raditi o krivičnom djelu teško ubistvo. Pronađeni su određeni tragovi i predmeti koji na to ukazuju.
Zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Ćulafića i skrivanju tijela, policija je lišila slobode dvije osobe s područja Laktaša

17.06.2008.

Redakcija lista "Mušičar" na vodama Slovenije

Ivan Korhner, urednik lista "Mušičar", revije koja povezuje sve republike Ex-Yu je sa saradnicima bio u radnoj posjeti Sloveniji.
Prenosim tekst sa www.musicar.rs
Obilazak voda Slovenije
Danas sam se sa prijateljima Sašom Bencunom – Rokafly iz Valjeva (www.rokafly.org.yu) i Arežina Goranom (trenutno živi i radi u Kanadi) vratio iz radne posete Sloveniji. Bili smo gosti RZS (Ribišne Zveze Slovenije). Oni su nam poslali garantno pismo. Dobijanje viza je tada, u ambasadi Slovenije, bila samo formalnost. Obilazak ribolovnih društava i voda Slovenije je trajao punih šest dana.

Obišli smo reke Poljansku Soru, Idrijicu i Savinju, te ribolovna društva na ovim rekama u Visokom, Tolminu, Idriji, Ljubno nas Savinjom i Mozirje. Naišli smo na lep prijem kod prijatelja mušičara iz Slovenije. Omogućili su nam da potpuno besplatno provedemo predivne trenutke u ribolovu na ovim rekama. U planu je bio obilazak i reka

Soče, Tolminke, Bače, Trebuščice, Sore, Save Bohinjke, Radovne, Bohinjskog i Bledskog jezera i Save Dolinke, ali su na njima bile velike i snežne vode, pa smo odustali.
Na vodamo smo lepo lovili potočne i kalifornijske pastrmke i lipljane, a na reci Idrijici i predivne Soške pastrmke. Bilo je lepo, ali je kratko trajalo. Pozvani smo od ugodnih domaćina da ih opet posetimo ove ili naredne godine, kada budu manje vode.
Pored ribolova smo prisustvovali dodeljivanje nagrada gospodinu Saši Bencunu od strane RSZ (predsednik Borut Jerše, sekretar Marko Koračin i urednik “Ribič” - a Igor Holy) za osvojena visoka mesta na natečaju u vezivanju muha u kategorijama ličinke, podvodna muha (1.), realistični uzorci (2.) i suhe muhe (3.) U RZS i ribolovnim društvima smo imali promociju lista Mušičar za koji se javilo dosta pretplatnika iz Slovenije. List je naišao na dobar prijem kod mušičara u Sloveniji. Nadati se da će broj pretplatnika i sa drugih prostora EX YU porasti. Opširniji tekst u broju 3 Mušičara.
(Reviju "Mušičar" možete kupiti u prodavnici ribolovne opreme "Barakuda" u Skenderiji - Sarajevo)

17.06.2008.

Nastavljeni radovi na sredjivanju jezera Šićki brod

Sekcija “Šićki Brod”, koja je organizovana pri SRD “Rudar-Kreka” iz Tuzle, ne miruje - nastavljaju punom parom sredjivanje prilaza jezeru Šićki Brod.
Prošlog mjeseca su, zahvaljujući direktoru rekultivacije u rudniku Kreka - Jasminu Brkiću, otpočeli radovi na sanaciji starog prilaza jezeru, te prokopavanju novog. Direktor Brkić je omogućio besplatan rad bagera koji su u vlasništvu rudnika, a koji će pored pomenutih radova na prilazima jezeru raditi i na izgradnji pozicija za ribolov, te u dovlačenju i postavljanju kontejnera – ribočuvarske kuće.
Problem je bio i nalog inspekcijskih organa o uklanjanju auto otpada,

a gdje su vlasnici istih počeli dovlačiti i lagerovati taj otpad na samom jezeru.
Zahvaljujući brzoj reakciji direktora Brkića, zatvoreni su svi prilazi jezeru i vlasnici auto otpada su bili spriječeni u svojim nakanama.
Sve posjetioce obavještavamo da mogu koristiti parking koji je otvoren na samom prilazu jezeru, a do kojeg se može doći ukoliko se na raskrsnici kod restorana “MAN” skrene lijevo.
Koristimo ovu priliku da se zahvalimo direktoru Jasminu Brkiću na njegovom angažmanu i pomoći u ovom projektu.
Info i foto: Mujacic Mirza ispred SRD Rudar Kreka Tuzla - sekcija “Šićki brod”.

17.06.2008.

ODRZANO I i II KOLO FLY FISHING PREMIJER LIGE BiH

Takmicenje je proteklo u veoma fer i korektnom ponasanju takmicara. Organizirana
je prvi put u toku takmicenja kontrola sudija i takmicara, od strane posebnog sudije:
Sudili su Curicic Milorad Novi Travnik vrhovni sudija; Igor Gromilc Livno; sekretar takmicenja Marcel Kucinski, Novi Travnik; Delegat takmicenja Miro Vrljicak, Breza, te
Sead Halakic Kljuc. Sudije mjeraci bili su iz SRD Kljuc , koji su nakon zavrsetka takmicenja polagali ispit za zvanje "Drustverni sudija".Domacin takmicenja SRD Kljuc sve svoje zadatke obavio je korektno. Takmicenje je otvorio Nacelnik opcine gosp.
Bajazit Hodzic koji je takmicarima zazelio uspjesno takmicenje u Premijer ligi BiH.
Trece i cetvrto kolo lige odrzava se na rijeci PLIVI- SIPOVO 29.06.2008 godine(nedjelja)
PLASMAN NA TAKMIČENJU

1.Balaban Milenko SRD Prijedor------1---2---3
2.Djukic Aleksandar SRD Sipovo------5---1---6
3.Dzaferbegovic Edib SRD Novi Grad--8---1---9
4.Kerkez Mile SRD Livno-------------6---3---9
5.Kalusic Samir SRD Travnik---------2---8--10
6.Opancar Renato SRD Prijedor-------4---7--11
7.Kotlica Sanjin SRD Travnik--------7---5--12
8.Devic Jovan SRD Gradiska----------1--13--14
9.Kekic Zlatko SRD Kladusa----------2--13--15
10.Jovic Nedeljko SRD Sipovo-------13---2--15
11.Pehadzic Sabahudin SRD Kljuc-----3--13--16
12.Beric Nebojsa SRD Celinac--------3--13--16
13.Smiljanic Predrag SRD Banja Luka-3--13--16
14.Medic Sead SRD Novi Grad--------13---4--17
15.Hadzic Ahmet SRD Bos. Krupa------5--13--18
16.Markovic Zeljko SRD Banja Luka--13---6--19
17.Beganovic Samir SRD Bos. Krupa---6--13--19
18.Vukovic Goran SRD Banja Luka----13--13--26
19.Prpic Zeljko SRD Sipovo--------13--13--26
20.Jovanic Sinisa SRD Novi Grad----13--13--26
21.Matavulj Drasko SRD Banja Luka--13--13--26
22.Mirkovic Goran SRD Banja Luka---13--13--26
23.Babic Drazen SRD Novi Grad------13--13--26
24.Camber Slavko SRD B. Luka-------13--13--26
25.Harbas Hikmet SRD Bos. Krupa----13--13--26
26.Dzigumovic Dzevad SRD Bos. Krupa-13-13--26

17.06.2008.

1 i 2 KOLO PREMIJER LIGE JUNIORI-KE. I SENIORKE

U Bosanskom Brodu 14 i 15. juna 2008. godine, održano je 1 i 2. kolo Premijer lige za juniore i juniorke te seniorke, koje su u 2007. godini ostvarile pravo nastupa prosavsi, predhodno, kvalifikacije na udruzenjskim, kantonalnim-regionalnim i entitetskim prvenstvima.
Prvenstvo je otvorio nacelnik opštine Bosanski Brod g. VID IVANOVIC, a u ime organizatora i domacina, takmičare prvenstva pozdravio je gen. sekretar Saveza g. RIFET HADŽIHASANOVIC i predsjednik SRD „Sava“ Bosanski Brod, g. Ranko Stanimir, dok je sa propozicijama i karakteristikama staze, takmicare upoznao Vrhovni sudija za juniore-ke g. DRAGO BUDIMIR, nakon cega se pristupilo zrijebu 1. kola.
Nastupilo je 28 takmicara u 3 uzrasne kategorije iz 13 sportsko ribolovnih drustava.
U kategoriji juniora i juniorki, nastupilo je 14 takmicara, a u kategoriji seniorki nastupilo je 16 takmicarki.
REZULTATI 1 i 2. KOLA PREMIJER LIGE ZA JUNIORE, JUNIORKE I SENIORKE - Bosanski Brod, 14 i 15.06.2008.g.

U-18
JUNIORI
1. Omerovic Jasmin, Tuzla 5.820 3
2. Krunic Ognjen Foca 3.240 4
3. Ceric Srdjan Bos. Brod 2.690 5

JUNIORKE
1. Savic Dragana Bos.Brod 2.120 2
2. Omerovic Emina Maglaj 1.110 4
3. Zlatovic Dragana Bos.Brod 1.100 6

U- 22
JUNIORI
1. Selimovic Davor Tuzla 3.500 4
2. Delic Admir Tuzla 3.320 4
3. Veselinovic Zoran K.Dubica 2.640 6
4. Nedimovic Nurudin Banovići 1.690 8
5. Radovanovic Radomir Bos.Brod 850 9
6. Hasic Kemal Tuzla 1.170 11

JUNIORKE
1. Vrgovcevic Edina Maglaj 1.380 3
2. Kuduzovic Amra Magla 900 3

SENIORKE
1. Okic Edina Kalesija 3.570 3
2. Moric Marijana Tuzla 2.780 5
3. Doric Hamijeta Sarajevo 2.340 5
4. Bogic Lidija Sarajevo 3.810 6
5. Bogilovic Amela Sarajevo 3.130 6
6. Okic Samida Kalesija 2.360 6
7. Vrgovcevic Irma Maglaj 2.260 8
8. Bukurevic Ermina Visoko 1.610 8
9. Dakic Anka Teslic 970 9
10. Hirkic Jasminka Banovici 1.120 10
11. Radanov Maja Prijedor 1.470 11
12. Busatlija Orhana Bugojno 1.400 12
13. Hirkic Jelena Banovici 820 12
14. Nedic-Blankers Ljubica Modrica 1.270 13
15. Nedimovic Alima Banovici 900 15
16. Sorak Ljiljana Bos. Brod 510 15
Naredno 3 i 4. kolo Premijer lige BiH u ovim kategorijama na rasporedu je zadnjeg vikenda septembra mjeseca, kada ce biti poznat sastav reprezentacije u ovim kategorijama, a takmicenje ce se odrzati u Visegradu.
Organizacija Premijer lige ocjenjena je najvišom ocjenom. Gostoprimljivost i susretljivost domacina bila je prisutna tokom cijelog naseg boravka. Staza u Bosanskom Brodu na rijeci Savi po ocjenama kompetentnih lica iz Saveza ocjenjena je kao jedna od najboljih staza koja bi se uz mala ulaganja mogla dovesti da bude vrhunska na kojoj bi bilo moguæe organizirati velika domaca i medjunarodna takmicenja.
Posebnu zahvalnost za lijep i ugodan boravak moramo odati predsjedniku udruzenja
g. Ranku Stanimiru i njegovim saradnicima, clanovima udruzenja, koji su pokazali visok stepen organizovanosti udruzenja. Zahvalnost upucujemo takmičarma na fer i sportskom ponasanju, njihovim kapitenima, te sudijama i Komesarima koji su dali svoj doprinos da ovo takmicenje protekne na najvisem nivou.
Na kraju da kazemo da je takmicenje pratio veliki broj redakcija sredstava javnog informisanja, oba dana takmicenja izuvjestavajuci svoje redakcije o svim interesantnim zbivanjima.
PRILOG PRIPREMIO:Hadzihasanovic Rifet

17.06.2008.

Održano federalno pojedinačno i ekipno prvenstvo u ulovu ribe udicom na plovak u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji

SRD „Bistro“ Zenica opravdalo ulogu domaćina
U subotu, 7. juna ove godine Zenica je bila domaćin federalnog prvenstva u ulovu ribe udicom na plovak, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na kojem su nastupila ukupno 84 takmičara iz desetak gradova. Organizator takmičenja kadeta i kadetkinja, juniorki i juniora te seniorki bio je Sportsko- ribolovni savez Federacije BiH, a za tehnički dio posla pobrinulo se SRD „Bistro“ Zenica.Vremenski uslovi bili su idealni, staza na rijeci Bosni u naselju Drivuša dobro uređena, što je rezultiralo zadovoljstvom većine takmičara i ulovom ukupno 81,750 grama ribe. Pervan Bruno iz Žepča ulovio je najviše ribe- 2.560 grama.
Što se tiče ukupnog plasmana, kod seniorki najbolja je bila

Eldina Okić iz SRD „Manjić“ Kalesija, a iza nje su Samida Okić i Amela Bogilović. Ekipno, najuspješniji takmičari u ovoj kategoriji su ribolovci iz SRD „Sarajevo 1906“, zatim iz SRD „Klen“ iz Banovića i SRD „Bosna“ iz Maglaja. Kod juniorki sva tri prva mjesta pripala su Maglajkama, redoslijedom Edini Vrgovčević, Amri Kuduzović i Emini Omerović, što je ovo društvo dovelo do osvajanja prvog mjesta u ekipnoj konkurenciji. Kod juniora Bruno Pervan iz SRD „Bosna“ Žepče je bio najbolji, a iza njega su se plasirali Almir Selimović iz SRD „Bistro“ zenica i Ermin Pavica iz SRD „Vogošća“. Ekipno kod juniora najbolji prvo mjesto osvojili su takmičari iz SRD „Vogošća“, drugo SRD „Bistro“ iz zenice a treće SRD „Bosna“ iz Maglaja“. Kod kadetkinja Lejla Memić iz Visokog je bila najbolja, dok su drugo i treće mjesto osvojile Nermina Nedimović i Majda Jamaković. Ekipno kod kadetkinja prvo mjesto osvojilo je SRD „Sarajevo 1906“, drugo SRD „Mrena“ iz Živinica a treće SRD „Bosna“ iz Maglaja. I konačno, kod kadeta najbolji pojedinac bio je Emir Halilčević iz Banovića, zatim Samed Havić iz Visokog i Hasan Imamović iz Banovića. Ekipno kod juniora najbolji su bili takmičari iz SRD „Keln“ Banovići, zatim SRD „Bosna“ Maglaj i SRD „Mren“ Živinice.
Ostvareni rezultati

SENIORKE EKIPNO
1.“SARAJEVO 1906.“ SARAJEVO
2.“KLEN“ BANOVIĆI
3.“BOSNA“ MAGLAJ

SENIORKE POJEDINAČNO
1.OKIĆ ELDINA „MANJIĆ“ KALESIJA
2.OKIĆ SAMIDA
3.BOGILOVIĆ AMELA

JUNIORI EKIPNO
1.“VOGOŠĆA“
2.“BISTRO“ ZENICA“
3.“BOSNA“ MAGLAJ

JUNIORI POJEDINAČNO
1.PERVAN BRUNO-„BOSNA“ ŽEPČE
2.SELIMOVIĆ ALMIR- „BISTRO“ ZENICA
3.PAVICA ERMIN-„VOGOŠĆA“

JUNIORKE POJEDINAČNO (SVE TAKMIČARKE IZ MAGLAJA)
1.VRGOVČEVIĆ EDINA
2.KUDUZOVIĆ AMRA
3.OMEROVIĆ EMINA

KADETI EKIPNO
1.“KLEN“ BANOVIĆI
2.“BOSNA“ MAGLAJ
3.“MRENA“ ŽIVINICE

KADETI POJEDINAČNO
1.HALILČEVIĆ EMIR –„KLEN“ BANOVIĆI
2.HAVIĆ SAMED-„BOSNA“ MAGLAJ
3.IMAMOVIĆ HASAN-„KLEN“ BANOVIĆI


KADETKINJE EKIPNO
1.“SARAJEVO 1906.“
2.“MRENA“ ŽIVINICE
3.“BOSNA“ MAGLAJ

KADETKINJE POJEDINAČNO
1.MEMIĆ LEJLA –VISOKO
2.NEDIMOVIĆ NERMINA
3.JAMAKOVIĆ MAJDA
Text i slike: Sinan Gluhić i Adnan Doglod15.06.2008.

Poziv za pojedinacno takmicenje - SRD "Ugar" Knezevo

Sportsko-ribolovni savez
Republike Srpske
SRD "Ugar" Knezevo

Ovim putem vas obavjestavamo da ce nase udruzenje dana 21. i 22. juna 2008. godine odrzati IV internacionalni turnir u FLY FISHING-u, te vas molimo da obavjestite clanove vaseg udruzenja koji zele da ucestvuju, da se prijave na ovaj turnir.
Prijave se mogu podnositi na telefon broj 065/717-390 do petka 20.06.2008. godine do 18 casova, kontakt osoba je

Radovan Djuric.
Pravo ucesca na takmicenju imaju svi zainteresovani koji imaju vise od 18 godina starosti i duzni su sa sobom ponijeti sljedeci pribor:
1.Stap za mahanje
2.Kotur sa spagom duzine ne manje od 20 (dvadeset) metara
3.Mrezu za prihvat ribe
4.Ribolovacke cizme

U toku takmicenja, na vezu se moze koristiti jedna vjestacka muha slobodnog izbora, a takmicenje ce se odvijati po zvanicnim propisima Svjetske asocijacije fly fishing-a.
Takmicenje ce trajati po tri sata u dva sektora, s tim sto ce takmicari nakon odredjenog vremenskog perioda mijenjati startna mjesta, kako bi svi imali jednake uslove, a u toku takmicenja bice jedna pauza od 15 minuta.
SATNICA
SUBOTA
* od 8 casova okupljanje
* u 15:30 zvanicno otvaranje
* u 16 zrebanje startnih mjesta
* u 16:30 izlazak na stazu
* od 16:45 do 20:00 takmicenje
* u 20:30 zajednicka vecera i druzenje
NEDJELJA
* u 7 izlazak na stazu
* od 7:15 do 10:30 takmicenje
* od 12 proglasenje rezultata i podjela nagrada i priznanja
* od 12:30 zajednicki rucak

15.06.2008.

Ribari ulovili morsku lisicu od 130 kilograma

get_slika_varijacijaTri člana ribarske obitelj Car iz Šila na otoku Krku ulovili su u petak ujutro morsku lisicu dugu tri metra i tešku 130 kilograma. Tonči Car, ribar i "glava" obitelji, objašnjava kako se lisica uhvatila za mrežu te su bili jako iznenađeni kada su ugledali impozantni primjerak jedne vrste morskog psa.- Morska lisica je rijetkost u Jadranu, ali nije opasna. Tonči, supruga Ljubica i njihov sin Tonči su je bez problema izvukli na brod - kaže Ivan Brusić, obiteljski prijatelj koji je snimio "trofej" obitelji Car te dodaje kako će ribu ispeći na gradele, a dio će prodati. Dr. Vlado Onofri, oceanograf, kaže kako se lisica lovi na parangal te je rijetki stanovnik Jadrana. Spada u red hrskavičarskih riba, a evolucijski je mnogo primitivnija od ostalih riba u moru. - Rep joj je velik jer njime lovi hranu. Lisica okruži ribe, natjera ih da se zbiju te repom udara po njima - kaže Onofri te dodaje kako ima jako ukusno meso

15.06.2008.

Indonezijski ribar ulovio neobičan plijen

070522080Indonezijski ribar Yustinus Lahama iz grada Manado, ulovio je drevnu ribu za koju se smatralo da je izumrla još za vrijeme dinosaurusa. Ribar nije znao šta je ulovio dok mu biolog Grevo Gerung nije objasnio vrijednost životinje za koju se vjerovalo da je ustvari više nema.

Yustinus Lahama i njegov sin, ovu neobičnu ribu ulovili su u moru na Sjeveru Celebesa. Odnijeli su je kući i tamo je držali nekoliko sati. Nakon što su mu komšije rekle da je to neobična i nesvakidašnja riba, Yustinus je odlučio staviti je u bazen gdje je nakon 17 sati konačno i umrla.
"Neobično je da je uspjela preživjeti 17 sati. Ove ribe inače mogu preživjeti samo dva sata izvan svog uobičajenog stanovišta", objasnio je Gerung, a prenosi Reuters.

Riba je bila duga 131 cm i teška 51 kg
.

15.06.2008.

Velika Drinska regata 2008

Autor: senad 15 June, 2008

Tokom ove 2008.godine organizujemo Drinsku regatu, sa ciljem povratka prirodi i životu!
Ove godine se organizuje nekoliko regata, od Perućca, Rogačice, Zvornika, ...,ali zbog atraktivnosti regate i druženja, pravi odabir je po nama Drinska regata od Perućca do Zvornika !
Oko 110.kilometara na vodi, u prirodi, društvu i lepoti !
Ona nije nigde zvanično upisana i nije organizovana do sada na ovaj način !
Broj posada – učesnika je ograničen, pa se prijavite na vreme !
Da se ne bi pravila gužva,a regata ostvarila svoj cilj druženja i uživanja, plan ove naše regate je sledeći :


18. jula, petak
Prevoz opreme od mjesta boravka do Perućca (Republika Srbija),ili u BiH, smještaj u kamp naselju, i priprema za sutrašnji spust. Organizovati vraćanje prevoznih sredstava i
obezbeđenje opreme posada i mjesta za čamce posadama koje dolaze sutradan.
U večernjim satima na jezeru Perućac će se održati umjetnički program.

19.jula, subota
Dolazak ostalih učesnika u Perućac,ili u BiH, najkasnije do 09:00 časova.Prijava ekipa, priprema čamaca, i start regate je oko 11:00 časova.
Po dolasku na cilj (Rogačica),tu se Bajino-baštanska regata završava nakon 5-6 sati spusta, odnosno pređenih ~ 24,5 km na vodi.
Po želji učesnika – dogovor većine, u Rogačici ili ispod nje, organizovati na pogodnom mjestu kamp naselje, aktivni odmor i konačenje u prirodi.

20.jula, nedelja
Nakon doručka izvršiti spust Drinom do rejona Vrhpolja, 5-6 sati spusta odnosno pređenih ~ 28.km na vodi, organizovati kamp naselje, poseta etno selu, snabdeti se sa hranom, aktivni odmor i konačenje u prirodi.

21.jula, ponedeljak
Nakon doručka organizovati spust do rejona sela Crnča, 5-6 sati spusta, odnosno pređenih ~ 26.km na vodi, organizovati kamp naselje, snabdeti se sa hranom, aktivni odmor i konačenje u prirodi.

22.jula, utorak
Nakon doručka organizovati spust do hidrocentrale Zvornik, 28.km, uz vožnju motorima po potrebi. Izlaz čamcima je obezbedjen na Diviču - BiH, i na pontonu – Srbija !

Svaki učesnik – posada prihvata obaveze i to:
1.- Oprema učesnika – posada je lična. Svaki učesnik – posada se brine o svojoj opremi.
Svaki čamac mora imati: najmanje po dva vesla; komplet za popravak čamaca; sidro sa 15.metara kanapa; ceradu; kanap od 10.metara; sjekiricu; prvu pomoć; jednu naduvanu unutrašnju guma od kola – kamiona sa kanapom.
Pribor za hranu, posuđe za pripremu hrane, hrana, piće je po ličnom izboru posada čamaca, preporuka je trajnija suva hrana, i bezalkoholna pića !
Sve članove posada čamaca po mogućstvu obezbediti sa pojasevima – prslucima za spasavanje. Obezbediti kreme za zaštitu od sunca, kreme za komarce, lekove.
Poneti adekvatnu odeću i obuću, presvlaku, peškire i topliju garderobu.Preporuka je da se sve stvari spakuju u najlon džakove ili buriće, i obezbede vezivanjem uz čamac. Suncobrane obezbediti od jakog vjetra.

2.- Prevoz do starta regate je u pojedinačnoj režiji, odnosno, ukoliko ima više posada može se obezbediti grupni prevoz opreme kamionom, i autobusom, uz naknadu, ukoliko se ne nađe sponzor prevoza !

3.- Za vreme spusta svaka posada odgovara za svoje postupke !

4.- Čelo i začelje kolone se ustanovljava dogovorom učesnika, i niko nema prava da vrši spust van organizovane kolone !

5.- Zabranjena je prekomjerna upotreba alkohola (opijanje), neplanska vožnja motorom, i ugrožavanje drugih učesnika regate!

6.- Smještaj posada u kamp naselju se vrši u ličnoj opremi (šatori, vreće, rasveta,...), a pre nastavka regate – spusta, svaka posada čisti svoj dio kamp prostorije !

7.- Ribolov je dozvoljen samo licima sa dozvolom, i na zakonski regulisan način, pod uslovom da se drugi učesnici regate ne ometaju u regati !

8.- Zadnji deo regate 21.jula se vrši upotrebom motora, pa posade – čamci bez motora, refundiraju deo troškova za upotrebu motora – šlepanje, posadama koje ih šlepaju, ukoliko se ne obezbedi dovoljno goriva od sponzora !

9.- Ukoliko se jave zainteresovani sponzori, za prevoz, ishranu, piće, osiguranje,... , shodno vrednosti sponzorstva obavezuju se svi učesnici da promovišu sponzore tokom regate (upotreba majica, kačketa, nalepnica, i sl.)!

10.-Medijske kampanje (elektronske i pisane) prepustiti najpovoljnijim medijima !

11.-Nacionalistički ispadi i uvrede, politička istupanja, nisu dopušteni i automatski povlače isključenje sa regate !

12.-Svaka povreda ovih pravila biće sankcionisana isključivanjem posade čamca koji pravi problem sa dalje regate, uz asistenciju DGS BiH i MUP-a RS.

13.-Kotizacija za učešće je 25.€ po posadi čamca, a sredstva će se utrošiti za troškove organizacije i prigodne nagrade.

14.-Napomena: Regata se može produžiti po dogovoru zainteresovanih, a ukoliko bude doniranja opreme, hrane, pića, ... ista se deli ravnomjerno svim učesnicima !


 

O R G A N I Z A T O R:
Ljubiša,tel.+38163302548
drinske.regate@gmail.com

15.06.2008.

Poziv za pojedinacno takmicenje - SRD "Ugar" Knezevo


Sportsko-ribolovni savez
Republike Srpske
SRD "Ugar" Knezevo

Ovim putem vas obavjestavamo da ce nase udruzenje dana 21. i 22. juna 2008. godine odrzati IV internacionalni turnir u FLY FISHING-u, te vas molimo da obavjestite clanove vaseg udruzenja koji zele da ucestvuju, da se prijave na ovaj turnir.
Prijave se mogu podnositi na telefon broj 065/717-390 do petka 20.06.2008. godine do 18 casova, kontakt osoba je

Radovan Djuric.
Pravo ucesca na takmicenju imaju svi zainteresovani koji imaju vise od 18 godina starosti i duzni su sa sobom ponijeti sljedeci pribor:
1.Stap za mahanje
2.Kotur sa spagom duzine ne manje od 20 (dvadeset) metara
3.Mrezu za prihvat ribe
4.Ribolovacke cizme

U toku takmicenja, na vezu se moze koristiti jedna vjestacka muha slobodnog izbora, a takmicenje ce se odvijati po zvanicnim propisima Svjetske asocijacije fly fishing-a.
Takmicenje ce trajati po tri sata u dva sektora, s tim sto ce takmicari nakon odredjenog vremenskog perioda mijenjati startna mjesta, kako bi svi imali jednake uslove, a u toku takmicenja bice jedna pauza od 15 minuta.
SATNICA
SUBOTA
* od 8 casova okupljanje
* u 15:30 zvanicno otvaranje
* u 16 zrebanje startnih mjesta
* u 16:30 izlazak na stazu
* od 16:45 do 20:00 takmicenje
* u 20:30 zajednicka vecera i druzenje
NEDJELJA
* u 7 izlazak na stazu
* od 7:15 do 10:30 takmicenje
* od 12 proglasenje rezultata i podjela nagrada i priznanja
* od 12:30 zajednicki rucak
BISTRO !!!

11.06.2008.

PLASMAN NA 20.SVJETSKOM KLUPSKOM PRVENSTU SVIJETA

Na 28. svjetskom klupskom prvenstvu održanom u francuskoj, našu zemlju predstavljala je ekipa "Jelah" Tešanj.

Na žalost napravljen je veoma  loš plasman..

Plasman ekipa možete pogledati u nastavku ....

PLASMAN EKIPA NA 28.SVJETSKOM KLUPSKOM PRVENSTVU SVIJETA

FRANCUSKA 2008 .GOD.

( 28. Championat du Monde des Clubs ) 

                
                  _______________________________________________________

                   PL           Z E M L J A                            BOD                     POENA
                  _______________________________________________________

 1.  Pay Bas  Holandiaja              65,0                    41800
 2. Portugal                                  66,5                    42415
 3. Italie                                        89,5                     36255                  
 4. Hongrie                                  91,5                     32690
 5. Slovenie                                100,0                    34510
 6. France                                   103,0                     30610
 7. Pologne                                112,0                     31680
 8. Autriche                               113,0                     27780
 9. Irlande                                  121,0                     26470
 10. Serbie                                   122.0                     28735
 11. Suede                                   123,0                     24870
 12. Roumanie                             128,0                    25840
 13. Angletere                             131.0                    25110
 14. Croatie                                 136,0                     21380
 15. Espagne                               136,5                     24000
 16. Finlande                                138,0                    22580
 17. Saint Marin                           138,5                    21690
 18. Luxembourg                       141,5                     21370
 19. Belgique                               142,5                     17930
 20. Allemagne                           145,0                     22170
 21. Republique Tcheque         152.0                     20565
 22. Suisse                                  161.0                     16500
 23. Bosnie Herzegovine          173,5                     13730
 24. Iles Anglo Normandes       181,0                    13780
 25. Montenegro                         239,0                      3455

  Za ekipu "Jelah" Tesanj nastupili su: 1.Mustajbasic Adnan, 2 Piknjac Nermin 3. Hujdur Samir 4. Pilav Ragib 5. Sirbegovic Kenan .
  Zahvaljujemo gosp. Hadzic Nerminu na dostavljenim podacima::  Ponovo nismo  dobili
  podatke od zvanicnih osoba koje vode ekipe u inozemstvo.  
                                                                                                                       TK SRS BiH       
 
11.06.2008.

Završeno 6. internaciono prvenstvo BiH u lovu na mladicu - POTRAGA ZA KRALJICOM UNE

(NOVE SLIKE)
Bosanska Krupa je proteklog vikenda imala posebne goste, sportske ribolovce iz mnogih mjesta BiH, zatim Htvatske, Srbije, Slovenije, pa Austrije i Njemačke. Došli su kako bi učestvovali u već poznatom takmičenju pod nazivom „Potraga za kraljicom Une“, konkretnije za najvećom mladicom, koje je ove godine po šesti put organiziralo ovdašnje Udruženje sportskih ribolovaca „Krušnica“. Takmičenje je medjunarodnog karaktera a okuplja najvještije ribare jer se radi o ulovima sa kojim se ne može baš svako pohvaliti. Naime, mladica, posebno ova unska je krupna riba, vješta u nadmudrivanju sa ribolovcima, a još vještija u skrivanju svog boravišta. Za to se lovi noću kada i samo izlazi u lov.
Tako su učesnici ovogodišnjeg takmičenja, ukupno njih 44-orica, nakon otvaranja takmičenja i rasporeda lovnih mjesta, u potragu za mladicom krenuli

još u petak naveče, oko 21 sat i lovili do jedan sat poslije ponoći. Preko dana su se odmarali, obišli bosanskokrupske znamenitosti a onda, u subotu naveče ponovo krenuli u završni lov. Lov su pažljivo pratilli suci, mjerili ulov a ulovljenu ribu vraćali u rijeku.
Prvo mjesto sa 5 ulovljeni riba i 15.716 bodova osvojio je Nikola Vidmar (Banjaluka) a drugo i treće mjesto sa po tri ulovljene ribe i 10.520, odnosno 7.860 bodova pripalo je sportskim ribolovcima Ervinu Halkiću (Bosanska Krupa) i Dževadu Badnjeviću (Bihać).
Ulovljeno je ukupno 42 komada mladice ukupne težine 74,62 kg a najveći mladicu (90 cm,6 kg) ulovio je Goran Vukosavljević. Posebno priznanje za promociju 6. internacionalnog prvenstva BiH u lovu na mladicu dodijeljeno je Damiru Begoviću (TV Hayat ).
Pobjednik je nagradjen sa 1ooo KM, a pripada mu i prelazni pehar. Drugoplasiranog takmičara organizator je nagradio „mladičarskim“ štapom dok je trećeplasiranom pripala jedna unska lada, naravno domaće proizvodnje.Nagrade pobjednicima obezbjedili su donatori: Hypo alpe adria bank, preduzeće za proizvodnju ribo- pribora Monarch dok iz Varaždina te sportski ribolovac i bosanskokrupski ladjar Himzo Bužimskić dok su brojni drugi donatori nesebično pomogli organizaciju takmičenja koja je besprijekorno funkcionirala.
Ribolovci koji godinama učestvuju na ovom takmičenju s pravom su primjetili da je svake godine sve više ulovljenih riba što je najbolja potvrda da Udruženje sportskih ribolovaca Krušnica kontinuirano ulaže napore i izdvaja znatna sredstva za čuvanje, održavanje i obogaćivanje ribljeg fonda i sveukupno gazdovanje ribolovnim revirima Krušnice i Une na području bosanskokrupske općine.
Takmičari koji nisu osvojili nagrade nisu zažaliti što su vikend proveli na obalama Une.Svi odreda su impresionirani dobrom organizacijom, lijepim utiscima i uspomenama i novim prijateljstvima.


Tekst i foto: I.SkenderovićSvi učesnici „Potrage za kraljicom Une“
Tojica najboljih ribolovaca (stoje)
Pobjednik takmičenja Nikola Vidmar

HPIM6663_(Medium).jpgHPIM6640_(Medium).jpgHPIM6641_(Medium).jpgHPIM6642_(Medium).jpgHPIM6643_(Medium).jpgHPIM6644_(Medium).jpg


HPIM6645_(Medium).jpgHPIM6646_(Medium).jpgHPIM6647_(Medium).jpgHPIM6648_(Medium).jpgHPIM6650_(Medium).jpgHPIM6671_(Medium).jpg


HPIM6672_(Medium).jpgHPIM6673_(Medium).jpgHPIM6653_(Medium).jpgHPIM6655_(Medium).jpgHPIM6656_(Medium).jpgHPIM6657_(Medium).jpg


HPIM6658_(Medium).jpgHPIM6659_(Medium).jpgHPIM6660_(Medium).jpgHPIM6661_(Medium).jpgHPIM6662_(Medium).jpgHPIM6699_(Medium).jpg


HPIM6674_(Medium).jpgHPIM6676_(Medium).jpgHPIM6677_(Medium).jpgHPIM6687_(Medium).jpgHPIM6664_(Medium).jpgHPIM6665_(Medium).jpg


HPIM6666_(Medium).jpgHPIM6667_(Medium).jpgHPIM6668_(Medium).jpgHPIM6669_(Medium).jpgHPIM6670_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_008_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_009_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_010_(Medium).jpgHPIM6689_(Medium).jpgHPIM6690_(Medium).jpgHPIM6691_(Medium).jpgHPIM6692_(Medium).jpg


HPIM6693_(Medium).jpgHPIM6695_(Medium).jpgHPIM6696_(Medium).jpgHPIM6697_(Medium).jpgHPIM6698_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_002_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_016_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_017_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_018_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_019_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_020_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_001_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_003_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_004_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_005_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_006_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_007_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_011_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_024_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_025_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_026_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_028_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_029_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_030_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_012_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_013_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_014_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_015_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_022_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_031_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_041_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_042_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_043_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_044_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_045_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_046_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_047_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_048_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_050_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_049_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_032_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_033_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_034_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_035_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_039_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_038_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_036_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_040_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_023_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_021_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_027_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_037_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_051_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_053_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_052_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_057_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_056_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_054_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_069_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_070_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_060_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_068_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_055_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_058_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_059_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_061_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_062_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_063_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_064_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_065_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_066_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_067_(Medium).jpg


potraga_za_kraljicom_2008_075_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_072_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_073_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_074_(Medium).jpgpotraga_za_kraljicom_2008_071_(Medium).jpg

10.06.2008.

Zavrsen spektakl u Bosanskoj Krupi

Jucer je zavrseno  i ovogodisnje takmicenje "Potraga za kraljicom Une" ,a evo i statistickih podataka za dva dana ribolova ulovljeno je cak 42 ribe ,prvu noc 18 a drugu 24 ,vjerujte mi na rijec bilo je i bezbroj spadanja ,kidanja spaga,slomljenih rola ,kupanja u Uni. Prvak BiH  sa 5 ulovljenih riba je Vidmar Nikola ,drugi sa 3 ulovljene ribe je nas clan sa foruma Halkic Ervin "Legenda Zando" ,a treci Badnjevic Dzevad.

Organizacija takmicenja je bila na najvisem nivou.

Ovom prilikom bih se zahvalio organizatorima i svim krupljanima ,primili su nas ko najrodjenije ,nesebicno se trudili da bi nas sve ugostili ,imao sam osjecaj da citav grad zivi za ovo takmicenje. Na svakom koraku nudili su nam pomoc ,davali savjeti ,cak su i ljudi koje nikad u zivotu nisam vidio isli kuci i donosili mi mamce koji su najefikasniji na pojeinim takmicarskim mjestima ,i zbog toga bi vam najiskrenije preporucio da posjetite Bosansku Krupu i upoznate te divene ljude. A sad malo o Uni ,los sam ja pisac i nedostaje mi rijecnik da opisem tu ljepotu ,ljudi mozete potrositi hiljade eura i obici pola zemaljske kugle ali takvo nesto necete vidjeti ,Una je jedna i jedina nigdje takve ljepote vise nema. A sto se tice ribljeg fonda u njoj to je prica za sebe ,samo cinjenica da je za dvije veceri ulovljeno preko 40 mladica govori sama za sebe ,kakva Monngolija koji Sibir ,zaboravite Kanadu ,najljepsa i najbogatija rijeka ribom je tu u nasoj dragoj Bosni i Hercegovini.I na kraju iskoristicu priliku i zahvaliti se Anijiu ,Zandi, Doku ,Sinisi, Herbertu, Hikmetu, osoblju restorana Alga i Kapetanovo jezero ,Damiru i Tv Hayat i posebno mome dragom domacinu Smaji koji me je primio ko brata rodnjenog.

Raja vidimo se dogodine.pobjednici_takmicenja

 

pobjednik_takmicenja_nikola_vidmar
07.06.2008.

BiH Ribolov Team upecao prve mladice !!!

una_bihacVečeras u 19:00 takmičari su izašli na startne pozicije. Naša ekipa je kao što smo već i pisali nalazi se na vrlo dobroj poziciji u gradu ispod mosta i do 22:15 član BiH Ribolov tima Mujo Islamagić upecao je dvije mladice. Jedna je dužine 50 cm a druga 46 cm. Drugi naš takmičar Edin Skočić je imao čak tri mladice na štapu ali nije uspio realizovati nijedan udarac.
Detaljnije uskoro...

07.06.2008.

Potraga za Kraljicom Une II dio

Napisao dženo 07.06.2008   

huchen_recordSinoć je u 01:00 završen prvi dan ribolova na takmičenju "Potraga za Kraljicom Une". Za razliku od prošle godine kada  prvog dana nije bilo nekog značajnijeg ulova, jučer je upecano 18 mladica. Najveću mladicu imao je ribolovac iz Beograda gosp. Gorad Vuković, koji je upecao mladicu od 90 cm. Ekipa BiH Ribolov Team nije imala dobar ribarski dan. Od prijatelja sa foruma na takmičenju su i Big - Bosanski Novi, Dok - Varaždin koji takodje nisu imali sreće prvu večer.
Večeras naša dva predstavnika imaju vrlo dobre pozicije a to je ispod mosta u gradu gdje važi totalna zabrana tokom čitave godine i sinoć su tu uhvaćene 4 mladice. Edin je po običaju pesimista za drugi dan dok je naš drugi predstavnik Mujo iz Ključa maštao o toj poziciji i eto imao sreće da je i isproba. Inače u Krupi danas pada kiša pa je otkazan i rafting koji se trebao održati danas na Uni.
Bistro sa najljepše rijeke Evrope jedne i jedine Une.

07.06.2008.

Zvanično počela "Potraga za Kraljicom Une"

Napisao dzeno 06.06.2008   

algakrupaIzvlačenjem pozicija za takmičare u 18:30 i zvanično je počela Potraga za Kraljicom Une. Takmičari iz BiH, Hrvatske, Srbije, Njemačke došli su svojim prisustvom uveličati ovo već tradicionalno i svake godine veće i bolje organizovano takmičenje. Kao i prošle godine i ove, učešće je uzela i ekipa našeg portala Bih-ribolov Team.  U 21:00 takmičari su bili na pozicijama i onaj najinteresantniji dio je mogao početi. Sudbina je htjela da naš Admin , Edin Skočić čamac dijeli sa našim dragim prijateljem iz Hrvatske gosp. Milanom Marijanom Dokom, vlasnikom renomirane tvrtke za izradu varalica Monarch Dok iz Varaždina.

Do završetka ove vijesti u 23:10 "palo" je nekoliko mladica od kojih je jedna od 90 cm.
Edin i Dok nisu imali sreće bar u prom dijelu večeri. Pozdrav iz Bosanske Krupe od Edina, Muje, Džene  i malog Tarika :)

Detaljnije uskoro...

02.06.2008.

Održan prvi Kup BiH u lovu pastrve varalicama

1._mjesto_pobjednik_gosp._milan_bebic_jr.-ljubuski-vitinaDana 31.05.2008. godine, na  prelijepoj  rijeci  Trebižat , u  Ljubuškom ,održan je  prvi Kup BiH  u  lovu  pastrve varalicama u  organizaciji SRS BiH i domaćinstvom  ŠRD -"Kravica "Ljubuški.
 Vrhovni  sudac  takmičenja gosp.Bajro  Hodžić , je  zadovoljan  sa takmičenjem,ulovom ,sveukupnim  dojmom , a  domaćin  se  potrudio da  druženjem ,trudom ,fiš  paprikašom, čobancom i pićem ugodi  svim  gostima koji  su  došli  iz  Sarajeva, Breze ,Visokog ,Uloga, Mostara, Stoca, Trebinja i Čapljine...
Gradonačelnik  Ljubuškog, gosp.Nevenko Barbarić je  otvorio samo  natjecanje,a nagrade su dijelili i  bili  nazočni gosp, Mehmed Batotić ,predsjednik SRSBIH ,gosp,Nikola Puce, dopredsjednik, tajnik gosp.Rifet Hadžihasanović, a pokal  za  prvo  mjesto je dodijelio Stefan LUPINO ,Lupi,za  ribiče  i  frendove.
Prvi  Kup  BiH u  lovu  pastrve varalicama je  pripao domaćem ribiču  iz Ljubuškog, BEBIĆ Milanu, mlađem, drugo mjesto je  osvojio  Milošević Mojimir iz Uloga a treće Vicić Mihovil  iz Breze.
Sve čestitke gostima  i  natjecateljima na  lijepom  druženju ,koje  treba
  ponoviti.

2._mjesto_gosp._mojmir_milosevic-ulog3.mjesto_gosp.mihovil_vicic-brezanajbolji__lupinonajvisi_zvanicnici_srs_bih

 

 

 

 

 

 

 

pobjednik_sa_kolegama_iz_usr_kravica-ljubuskipredsjednik_srs_bih_gosp._mehmed_batotic_urucuje_zlatno_odlicje_prvoplasiranomsektor_26_svoj_na_svom_broju_jedan_od_boljih_sektoratakmicari_jedan_dio_na_otvorenju_2

 

 

 

 

 

 

 

zilavka_sa_posvetom_za_prvenstvo_na_trebizatu