31. Oktobra na Neretvi zavrsena sezona ribolova

E-mail

ribar_1Riibolovna sezona na rijeci Neretvi ,točnije nizvodno od hidroelektrane Mostar, na Buni, Bunici, Radobolji i Jasenici zatvorena je 31 .10 priopćeno je iz Udruge sportskih ribolovaca (USR) Neretva iz Mostara.  Na akumulacijskim jezerima Mostar i Salakovac ribolov je i dalje otvoren za sve vrste ribe, osim svih vrsta pastrmke za koje vrijedi zabrana od 31.10.2008. do 01. 04. 2009. Iz Udruženja sportskih ribolovaca „Neretva" ističu kako su ovom ribarskom sezonom vrlo zadovoljni, a posebno ističu zadovoljstvo sa stanovišta očuvanja ribljeg fonda, te zaštite rijeke Neretve, ističe Josip Praljak, predsjednik USR „Neretva".

„Ovo udruženje trenutno broji oko 1760 članova i naše Udruženje nije osnovano da bi se samo uhvatila riba, nego da bi se prije svega pojavila edukacija među mladim ljudima kako bi se sklonili sa ulice", kaže Josip Praljak, predsjednik USR „Neretva".

Da bi se očuvala ljepota rijeke Neretve Udruženje sportskih ribolovaca brine se o zaštiti okoliša.

„Naše Udruženje raspolaže sa tri ribočuvara koja redovno izvršavaju svoje poslove i zadaće na očuvanju ribljeg fonda. Sljedeće godine primit ćemo još jednog čuvara, a pomagat će im i naši volonteri", kaže Srećko Šarić, predsjednik komisije za zaštitu i unaprjeđenje ribljeg fonda

U ovoj sezoni ribolova pozitivno je završeno više akcija na sprječavanju krivolova.

„Na Buni smo izuzeli 4 podvodne puške kojima su se služili nesavjesni građani koji su ubijali pastrmku", rekao je za RTM Srećko Šarić, predsjednik komisije za zaštitu i unaprjeđenje ribljeg fonda

Što se tiče poribljavanja rijeke Neretve, Hidroelektrana je izvršila proljetni dio poribljavanja te će 24. 11. biti otvaranje drugog tendera za zimsko-jesenje poribljavanje. Iz udruženja apeliraju svim ribarima, ukoliko primjete bilo kakve nepravilnosti, da se jave u Udruženje sportskih ribolovaca. (a. buntić)

www.bih-ribolov.com

Komentariši